Ik heb een hekel aan de maandag!

Geloof, hoop en liefde pijlers onder nieuw organiseren? (wat een rare subtitel….., maar aan het eind begrijp je hem wel)

Maandag, die dag dat mijn vrouw naar haar werk gaat. Dat mijn ene dochter naar haar stageadres gaat, terwijl de andere richting universiteit reist.
Die dag dat voor iedereen het normale ritme van de week weer begint. Dus ook voor mij. Het normale ritme van zoeken naar opdrachten, profilering via de social netwerken, contacten met mensen leggen, afspraken maken, ontmoetingen regelen, studeren. Een wasje draaien. Stofzuigen. Beetje tuinieren.
Pensionado-gedrag als ik even niet meer weet hoe ik nu weer de wereld kan voorzien van een positieve gedachte. Even niet meer weet hoe ik de werkende wereld nog kan bereiken. Want ik sta er buiten. Hoor er niet meer bij. Maar ben nog lang geen pensionado.
Je moet positief denken. Je moet je positief uiten. Je moet uitstralen dat je er in gelooft. Dat je een winnaar bent. In al deze zinnen staat moeten. Want zo voelt het soms. Want ik ben wel eens niet zo positief, niet zo optimistisch. Vooral op maandag.
Ik moet ook helemaal niets. Ik wil alleen zo graag. Omdat het anders kan, omdat het anders moet. Omdat ik wil helpen. Ben, net zoals vele anderen, druk bezig met de wereld te verbeteren. Ben ongerust over hoe we met elkaar omgaan. Over hoe we met de aarde omgaan. Ik schrijf er columns over. Ik hoop er op door bedrijven te begeleiden, een heel klein vooruit te kunnen maken. Maar het wil alleen nog niet zo lukken.

Ik geloof in de kracht van mensen. Ik geloof dat mensen er in beginsel graag iets goeds van willen maken. Ik geloof er in dat mensen heel graag samen willen werken aan het bereiken van de doelen van hun werk. Ik geloof er in dat als die situatie niet bestaat, deze wel weer gecreëerd kan worden. Ik geloof er in dat verandering mogelijk is, en dat mensen lang niet zo’n hekel aan verandering hebben als zo vaak beweerd wordt. Ik geloof er in dat we nog veel productiever kunnen worden. Ik geloof er in dat we de stress ook nog kunnen verminderen.
Geloof, dat is toch iets dat je niet kunt bewijzen? Geloof, dat is toch niet iets dat je SMART kunt maken, iets dat je kunt meten, in geld kunt uitdrukken? Klopt, dat kan allemaal niet. Meten is lang niet altijd weten. En lang niet alles is in geld uit te drukken. Dat weet iedereen. Maar toch laten we die wetenschap niet in ons bedrijf toe. Want als je iets weet, zelfs als je het collectief weet, maar je kunt het niet concretiseren, niet hard maken, dan is het eigenlijk weer geloof. Of hoop. Of liefde. Kunnen we ook al weer niet veel mee.

Geloof, Hoop en Liefde. Pijlers onder een nieuwe manier van met elkaar samenwerken, zonder al het oude weg te gooien? Want een beetje doelgerichtheid mag wel. En monitoren of we ook op koers liggen of bij moeten sturen mag ook wel. En op de centjes passen is niets verkeerd mee, want zonder geld komt heel veel tot stilstand.
Ondernemen op basis van geloof, hoop en liefde in plaats van primair gebaseerd op geld. Best een aardige gedachte voor een maandag…

(Deze column is voor het eerst gepubliceerd in 2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *